utorak, 7. svibnja 2013.

ULICAMA MOGA GRADA... Ulica Milutina Barača


U ovoj ulici nekad su bili smješteni riječki industrijski ponosi -  Torpedo, Voplin, INA, Metalografički kombinat, a nekad je tu bio i hotel koji je služio kao hotel/prihvatilište za emigrante koji su, najčešće,  Cunardovim brodovima putovali put Amerike. Nekad smo je, sasvim prirodno, nazivali Industrijskom, a sada je, znamo kao ulicu Milutina Barača. A znate li tko je uopće bio Barač i zašto je zaslužio ulicu u Rijeci i to baš onu, koja se nekad nazivala Industrijskom?



A da se Barač rodio recimo u Americi, o njegovom životu zasigurno bi se snimio film. Uostalom, Barača je car i kralj Franjo Josip imenovao osobom od posebna povjerenja, a puno povjerenje su mu poklonili i Mađari, točnije budimpeštanska Rafinerija kamenog ulja d. d. Kad je odlučila da upravo on vodi izgradnju riječke rafinerije, najveće u Europi. Na Mlaki se u tom trenutku uzdizala najveća europska rafinerija. Ujedno prva europska rafinerija za preradu nafte na industrijski način. Dioničari su isplaćivali dobit između 60 i 80 posto godišnje. Uloženi kapital vratio im se desetorostruko.



Barač se nalazio u vodećim tijelima više riječkih tvrtki. Početkom 1890-ih član je Nadzornog vijeća Dioničkoga pomorskog parobrodarskog društva Ungaro-Croata, jedan je od direktora sušačke Banke i štedionice za Primorje, potpredsjednik Riječkog poduzeća za dokiranje, član Upravnog odbora Riječke tvornice opeka i keramičkih pločica. Bio je član Uprave Dioničkog društva za traženje nafte, tehnički direktor budimpeštanske Rafinerije mineralnih ulja d.d., što je u praksi značilo da je u jednom trenutku tehnički direktor čak pet rafinerija na tlu pet država nastalih po raspadu Austro-Ugarske.



Zanimljivo je da je Barač bio i pčelar! Njegov pčelinjak, u blizini rafinerije, pročuo se na daleko i na razgledavanje su dolazili pčelari iz svih krajeva Hrvatske, da se upoznaju s Baračem i čuju stručne savjete. Uskoro je i konstruirao novi tip košnice koji je nazvan baračevka, koja se pokazala najpodesnijom za naše krajeve.



Barač se zanimao i za prikupljanje rijetkih vrsta ptica i riba s kvarnerskog područja. Neke od prvih primjeraka rijetkih vrsta riblje zbirke Narodnog muzeja poslao je u Zagreb upravo Barač. A sa više od 1400 poslanih primjeraka bio je i njegov najvrednijim suradnikom. Godine 1886. postao je član utemeljitelj Hrvatskoga prirodoslovnog društva.



Barač je bio «utemeljiteljni član« čak 43 različite hrvatske kulturne, znanstvene, strukovne i ostale ustanove ili društva. Utemeljiteljom je nazivana osoba koja je darovala posebno velik novčani prilog za njihov rad. Među njima su Matica hrvatska Zagreb, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko naravoslovno društvo, Hrvatsko starinarsko društvo u Kninu, Društvo za pouku analfabeta u Zagrebu, Društvo Zvonimir u Beču, Nautička škola u Bakru, Hrvatska gimnazija na Sušaku, Udruga učiteljica u Zagrebu, Obrtničko-radničko potporno društvo u Zagrebu, Vatrogasno društvo u Rijeci, Vatrogasno društvo na Sušaku...



Zato i ne čudi što je slavni talijanski pjesnik, ali i fašistički prvak, Gabriele D’Annunzio, odlučio da Barač, hrvatski domoljub, koji pomaže hrvatske kulturne, strukovne i ostale ustanove u Rijeci i diljem Hrvatske, i to  čini kad god mu se ukaže prilika, mora napustiti Rijeku. Bez obzira na činjenicu, što je te 1922. imao 74 godine! Barač iz Rijeke seli najprije u Zagreb, a 1927. seli se u Donju Zelinu, mjesto svog rođenja. Tamo je naime naslijedio veliko obiteljsko imanje, koje je, iako u visokim godinama, pod njegovim vodstvom ponovo oživjelo. Ali i dalje održava vezu s Rijekom i rafinerijom, izmjenjujući mnogobrojna pisma sa svojim prijateljima i suradnicima.



Milutin Barač umro je 22. srpnja 1938 i pokopan je na groblju u Donjoj Zelini. Rijeka se ovom velikanu odužila imenujući jednu ulicu njegovim imenom. Možda ipak premalo s obzirom na njegov značaj i trag koji je ostavio u Rijeci.


Nema komentara:

Objavi komentar